ProPoints en SmartPoints

Het dieetprogramma van Weight Watchers werkt met een speciaal puntensysteem. Dit houdt in dat alles wat je eet en drinkt een bepaalde waarde heeft. Voorheen werd dit het ProPoints systeem genoemd, maar nu wordt er gewerkt met het SmartPoints systeem. De puntenlijst op deze website is gebaseerd op de ProPoints. Over het algemeen geldt dat het niet uitmaakt welke type punten je gebruikt. Zolang je maar consistent bent in het systeem dat je gebruikt om het puntentotaal te berekenen. Wie online meedoet met WeightWatchers gebruikt automatisch SmartPoints. Beide puntsoorten zullen kort worden toegelicht.

Gezond eten

Wat zijn de Weight Watchers SmartPoints?
De SmartPoint waarde van een voedingsmiddel is gebaseerd op het aantal calorieën, suiker, verzadigde vetten en eiwitten. Het zal je niks verbazen dat gezonde producten een lagere waarde hebben dan producten met een hoog suiker- of vetgehalte. Ook voedingsmiddelen die je langer verzadigd houden, hebben een lagere waarde dan calorierijke producten.

Wat zijn de Weight Watchers ProPoints?
Het oude ProPoints systeem werkt in principe hetzelfde als de SmartPoints. Het aantal punten per voedingsmiddel kan in sommige gevallen echter verschillen. Bij ProPoints is er namelijk gekeken naar de hoeveelheid calorieën, vet, eitwitten en vezels. Op deze website vind je een uitgebreide puntenlijst. Met SmartPoints kosten voedingsmiddelen met veel suiker en een hoog vetgehalte je nu meer punten dan voorheen. Voedsel met veel gezonde eiwitten kosten minder SmartPoints.

Hoe werkt het precies?
Je houdt met behulp van deze website of de online app bij wat je op een dag eet en drinkt. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en het is de bedoeling dat je dagelijks je punten opmaakt. Je kunt namelijk geen punten van je dagtotaal meenemen naar de volgende dag. Bovendien heb je iedere week ook extra punten die je mag opsparen en inzetten. Er zijn dus geen restricties en je kunt zo nu en dan nog steeds met volle teugen genieten van lekkernijen. Neem bijvoorbeeld gerust een frietje of een stuk taart op een verjaardag. De aanbevolen hoeveelheid punten die jij mag eten, wordt berekend nadat je je hebt aangemeld.

Hoe helpt het Weight Watchers puntensysteem met afvallen?
Afvallen begint altijd met gezond eten en genoeg beweging. Dankzij het puntensysteem mag je gewoon blijven eten en hoef je niet te beginnen met het consumeren van afvalrepen of shakes. Het puntensysteem is zo ontworpen dat je sneller gezonde keuzes gaat maken. Gezond eten kost namelijk minder punten. Fruit en groente mag je bijvoorbeeld onbeperkt eten, omdat ze een waarde van 0 hebben. Je hebt altijd een dagtotaal en een weekbudget. Het dagtotaal is het aantal punten dat je dagelijks moet eten. Het weekbudget is gereserveerd voor als je bijvoorbeeld een feestje hebt, uit eten wilt of jezelf wilt verwennen met een snack. Door je strikt aan de aanbevolen hoeveelheid punten te houden, kun je ongeveer 1 kilo per week afvallen. Als je minder punten van je weekbudget gebruikt, val je natuurlijk sneller af.

Rekenmachine
Niet alle voedingsmiddelen zijn terug te vinden op de online lijst van WeightWatchers. De afslankorganisatie heeft daarom een speciale rekenmachine ontworpen. Vul een aantal voedingsstoffen in en er wordt berekend hoeveel punten het waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *